Miicha

Mitt liv som jag.

Genom tiden, preventivmedel.

Allmänt, historia, preventivmedel 2021, genomtiden, graviditet, preventivmedel Permalink0
Såg en artikel på Ny Teknik och såg denna om preventimedel genom tiderna och tänkte dela med mig till er i min egna formulering.
 
Cirka 1 500 år sedan försökte egypterna att förhindra graviditet, deras material var bland annat krokodilavföring (bajs), fermenterade löv och åsnemjölk. Låter som ett bra sätt att använda som preventivmedel, eller inte.
 
Linnetyg och djurtarmar användes tidigt som kondomliknande skydd, men det var väldigt dyra att på grund av att det tillverkades för hand.
Charles Goodyear gjorde en utvecklad vulkaniserat gummi blev det dock möjligt att tillverka dessa i större skala, lanseringen för dessa var från 1844.
På 1930-talet kom den enorma massproduktionen av tunt latexgunnig igång, men i nutid är det rålatex som man kokar ihop med svavel, ammoniak och zink. Även finns det en kondom för kvinnor, fenidom.
 
Forskare på mitten av 1930-talet lyckades alltså isolera den mänskliga könshormonerna östrogen, progesteron och testosteron.
Sjuksköterskan Margret Sanger och forskaren Gregory Pincus tog fram det första p-pillret. Det var en kombination mellan syntetisk progesteron och östrogen. Sverige godkände dessa p-piller, preventionstabletterna som det då kallades, år 1964.
Men det var för höga halter av östrogen och därav orsakade en hel del problem. 
Idag så pågår det forskning om att ta fram p-piller för män. Låter ju bra för det är inte bara kvinnor som ska vara säker på att de inte ska bli gravida utan även männen.
 
Den tyska gynekokogen Wilhelm P J Mensinga, 1882, uppfann den första varianten av kondom för kvinnor, som då hette Mesingaring, och blev ett av det vanligaste medlem fram till 1950-talet.
Det var en ring med ett gummihölje som sätts in på livmoderöppningen.
I nutid så tillverkas det av silikongummi och tillsammans med pessargel och finns nu i två varianter.
 
Chilienska forskaren och kirurgen Jamie A Zipper upptäckte under 1960-talet att en implantering av en koppartråd i livmodern på kaniner och därav förhindrade en graviditet, av detta ledde fram till kopparspiralen som hindrar rörelseförmågan från spermierna.
Amerikanska forskaren Antonio Scommegna, år 1974, fick den patent på hormonspiral som då utsöndrar synetiskt progesteron, gestalten, i livmodern. Han hade även upptäckte att det gav förändringar i slemhinnan som hindrar graviditet.
 
Den engelska kirurgen Sir Astley Paston Cooper (1768-1841) utförde den första steriliseringen på en hund och kort därefter utfördes den första på en människa, dock på en annan kirurg i England.
 
Som på senare år, nutid, har det kommit flera appar där man markerar sin mens och mäter kroppstemperatur dagligen. Apparna kan räkna ut när dessa "säkra perioder" inträffar och när kvinnan är fertil. Men detta kan man inte heller lita på då det finns fall för oönskade graviditeter när man använder denna metod.
 
Källor: Karolinska Institutet, Kondomboken/RFSU, National Libary of Medicine, Tekniska museet.
Till top