Miicha

Mitt liv som jag.

Debattartikel.

Allmänt 2021, artikel, debatt Permalink0
Jag går en kurs som heter Skriv för att nå ut, en väldigt rolig kurs och man lär sig en massa saker om hur man kan nå fram i det man skriver.
Förra veckan fick man ett uppdrag att skriva en debattartikel om ett valfritt ämne.
Detta skrev jag: 
 
Döva- och hörselskadades rätt till samhället.
Idag finns det över 1,5 miljoner personer i Sverige som har nedsatt hörsel, cirka 10.000 av dem använder teckenspråk. Nu i corona tider så har dom svårt att få den information som ges samt när det gäller att förstå vad hörande säger när man har munskydd eller plexiglas.
 
Vi lever i ett Sverige där det finns olika språk, en av dessa är teckenspråket som cirka 10.000 personer använder i sin vardag. Nu är det coronapandemin och då har de, framförallt hörselskadade, svårt att höra vad till exempel vården eller liknande säger då de har munskydd och dom kan heller inte avläsa, plexiglas gör det inte lättare då det kan blänka och då ser dom inte heller. Det vi i Sverige har gjort är att vi har glömt bort de som har en hörselnedsättning åt sidan och inte tänkt på att de har också rätt att veta vad som händer i samhället.
 
Personer som är döva och hörselskadade har problem med att till exempel gå på restauranger, föreställningar, teater med mera för det inte finns tolk eller hjälpmedel. Om det nu skulle komma rikslarm i Sverige så kommer inte personerna med hörselnedsättningar eller döva att höra det, det måste finnas något sätt som dom också blir varnade om det skulle hända något. Pressmeddelanden som inte är textat är enormt stort problem, dom hör inte vad som sägs i sådana tillfällen, det bor trots allt över 1,5 miljoner i Sverige med någon slags av hörselnedsättning. Att detta blir ett folkhälsoproblem är inget som man ska bli förvånad över, det är vi hörande som gör att dom tas åt sidan och inte tänker att dom finns och att dessa är lika mycket människa som du och jag.
 
Döva- och hörselskadade får inte vissa jobb för det inte finns den kunskap eller hjälpmedel som finns på just det arbetet, vilket är tråkigt, man vill arbeta med det som man gillar och tycker om att göra. Samma sak gäller även utbildningar som kan vara svåra att komma in i då det inte finns den kunskapen.
 
I Sverige föds cirka 200 barn med en hörselnedsättning och i åldern mellan 0-20 år finns det cirka 1000 döva. Cirka 90 procent av alla döva- och hörselskadade har föräldrar som är hörande, vilket i sin tur blir svårt för dem att lära sig ett nytt språk snabbt.
 
Döva- och hörselskadade personer ska få mer av samhället och vad samhället har att erbjuda så att dom kommer fram och in i samhället som alla andra som bor i landet. De ska få samma rätt som hörande när det gäller information och rikslarm med mera. Samma rätt till utbildningar och arbete samt löner. De ska ha bättre förutsättningar när det gäller vård och omsorg.
 
Som sagt, de ska ha rätt att vara med i samhället i samma villkor som alla andra och mer rättigheter till mer hjälpmedel i det offentliga samhället.
 
Skrivet av: Michaela Johansson
Till top