Miicha

Mitt liv som jag.

Problem med jamande katt?

Allmänt Permalink0

Problem med jamande katt

Många har problem med att deras katt håller de vakna på nätterna, väcker sina ägare klockan 05:00 eller just bara att de jamar konstant. Detta kan bero på både fysiska och psykiska problem. De fysiska måste alltid uteslutas eller upptäckas innan man kan gå in på det psykiska. I guiden tas det upp både aspekter när det gäller de fysiska och psykiska orsakerna.

Jamande

Oavsett vilket problem du än har med din eller dina katter är det mycket viktigt att du alltid ser till att din katt eller dina katter är friska. Många beteendeproblem kommer från att det finns en fysisk grundorsak som ligger bakom. Många stressbeteenden kan komma från smärta och obehag. Det kan vara tandproblem, ledproblem, allergier, njur- och leverproblem, hormonsjukdomar, mag- och tarmbesvär, ja, mycket kan ligga bakom. Det är av yttersta vikt att man alltid utesluter detta först innan man går in och gör förändringar i kattens miljö då detta kan leda till ytterligare stress och göra saken värre. Så har din katt ett beteende som inte hör till det vanliga så rekommenderar jag att du alltid uppsöker en veterinär som första steg.

Det första man alltid måste göra när det gäller kattbeteendeproblem är att förstår varför katten beter sig som den gör. Varför den i detta fall jamar mycket.

Katten som jamar på natten

När katter jamar mer framför allt på natten är det inte detsamma som de lätena de gör det gäller under parnings eller som ett revirbeteende. Det finns tre huvudsakliga skäl att en katt jamar extra mycket på natten: fysisk ångest, otrygghet eller senilitet. Katter som jamar på natten på grund av osäkerhet eller senilitet kan också jama på dagtid, framför allt när ägaren är utom synhåll.

Andra orsaker till att jama (natt eller dag) är uppmärksamhetssökande, fodersök, eller att katten vill leka. Katter är duktiga på att få sina ägare att vara deras tjänare när de jamar för att bli kammade, när de står framför en tom matskål eller när dom vill leka. Vissa katter jamar under eller efter att ha använt kattlådan även om de inte känner något form av obehag – den bästa förklaringen någon har kommit fram till är att katten meddelar att kattlådan är upptagen, jamandet är som ett en upptagen skylt, ibland har de även lärt sin ägare att göra rent i lådan när dom använt den.

En vanlig känsla för en katt som jamar under natten är att känner sig utsatta och övergivna.

Att en katt som jamar på natten kan betyda både att den börjar bli senil men också att den känner sig osäker, eller ibland också inte tillräckligt trygg i sin miljö, som nämnt ovan. Det är mer vanligt på äldre katter, se nedan. Det är också mer vanligt på katter som inte brukar sova med sina ägare.

Vissa katter jamar också på dagarna när dom inte ser sina ägare, särskilt om dom är extra beroende av sina ägare för att få uppmärksamhet och för att stilla sin oro. De katterna kräver ofta fysisk kontakt av sina ägare och markerar ofta, nästan okontrollerbart, sina ägare och andra saker genom att stryka sig på dom. Det här höga behovet av bekräftelse och kontakt med ägaren är helt förståeligt förstärkt genom att ägaren ger katten uppmärksamhet eller trygghet mer eller mindre när katten ber om det.

När katten jamar är det som en ensamt jamande eller nästan som ett ylande oftast från en katt som tror att den är helt övergiven under natten. När ägarna har gått och lagt sig, jamar katten nästan som om den är skadad, det får ägarna att reagera och kolla till katten, men det dom möter är en katt som stryker sig, hoppar upp I knäet eller säker all sorts av kontakt och nu har ägaren förstärkt kattens beteende.

Om ägarna har lärt sig att ignorera det där hemska jamandet som låter som om katten gjort illa sig försöker katten att ändra läte. Och den kan fortsätta med nya läten, ibland värre läten, ju mer läten vi lär oss att ignorera.

Så när man ignorerar, vilket är en lösning, kommer katten till en början att försöka mer och mer för att sedan, det kan ta månader, trappa ner sitt jamande.

Fysiskt problem

Fysisk stress eller ångest innebär att katten känner något sorts obehag eller smärta. Detta kan variera från fysiska funktionshinder till att en annan katt är i huset, även om det är en katt som den andra är van vid. Ägaren kan minska risken för att katten jamar på natten genom att begränsa katten från vissa områden i hemmet.

Andra fysiska skäl för att katten jamar nattetid kan omfatta dövhet (döva katter ofta saknar en känsla för hur högt de låter). Blindhet (katten behöver hjälp med att orientera sig), högt blodtryck eller hypertyreos, det är problemet med sköldkörteln som är viktigt att man alltid kollar upp i sådana här fall. Som jag har skrivit så bör en veterinär avgöra om något av dessa stämmer innan man börjar se det hela som en psykologisk fråga.

Det kan självklart även vara så att om din katt inte är kastrerad kan jamandet bero på hormoner. Är din katt okastrerad skulle jag rekommendera att få den kastrerad för att utesluta detta. Det är väldigt frustrerande för en katthona att löpa men inte få utlopp för det och/eller för en hane som kanske börjar bli könsmogen.

Osäkerhet

En osäker katt är ofta väldigt klängig, kontaktsökande eller så är det så att den spenderar större delen av sin tid då den gömmer sig på ett säkert ställe. Den kan göra lite olyckor utanför lådan, och det beror oftast på att katten försöker att känna sig trygg genom att stärka sitt revir gentemot andra katter. I överlag så fungerar en osäker katt likadant som en självsäker och den är säkert frisk men känslan är osäkerhet, de känner sig sårbara. Katten försöker ibland att ha någon form av fysisk kontakt med sina ägare för att öka sin självsäkerhet.

Men när den fysiska kontakten inte är möjlig försöker katten att ha kontakt genom att jama. Framför allt när katten inte ser sin ägare. När katten jamar går ägaren och tittar till katten, pratar med den eller tänder lampan på natten och det är så vanan börjar. Katten kan känna sig övergiven under natten när det är sovdags och katten blir ensam i den tysta lägenheten.

Osäkerhet kan vara något som är temporär när det är en ny katt i hemmet. Den befinner sig i en okänd omgivning och till den har funnit sig till rätta kan den jama för att få uppmärksam och bekräftelse.

Senilitet

Katter lever längre och längre än vad de tidigare gjort. Det är för att utfodring, veterinära behandlingar och den generella vården vi ger våra katter har förbättrats. När katter åldras genomgår de olika fysiska förändringar, precis som hos oss människor. Hörseln, luktsinnet, lederna och synen försämras. Eftersom att katten försöker kompensera försämring ser ofta inte ägaren dessa förrän de blivit ganska allvarliga. Äldre katter sover mer, motionerar mindre och bli långsammare. Minnet kan också försämras och de äldre katterna kan bli glömska och förvirrade. Om man slår ihop allt detta så

blir dessa ålderförändringar något som ger beteendeförändringar, vissa som ägaren lägger märke till och vissa som går förbi osett.

En katt som blir senil visar ofta typiska tecken på beteendeförändringar, tex:

  • Långa perioder av djup sömn och längre perioder av när katten bara stirrar ut I tomma intet.
  • Är vag, osäker och lätt distraherad.
  • Ökat beroende av sin ägare eller ökad aggressivitet, ökad känslighet för plötsliga ljud för att katten känner sig sårbar.
  • Lägger inte märke till att det kommer in någon i rummet, kan stå ute I regnet utan att katten reagerar på att den blir dyngsur.
  • Olyckor utanför lådan, glömmer att gå på lådan.
  • Struntar i att putsa sig själv och sköta sin hygien som annars katter är så noga med.
  • När en katt bli disorienterad och inte hittar i hemmet eller utanför hemmet.
  • Glömmer var maten finns, var lådan står eller var hemmet är någonstans.
  • Minskad aptit, de behöver ofta flera små mål.
  • Att katten jamar under natten. En katt som är senil kan bli disorienterad, glömsk och jamar för att den vill ha hjälp med att lösa sin mental situation. Med åldern så minskar kattens möjlighet att skydda sig själv, den blir mer beroende av sin ägare för att känna sig säker.Möjliga lösningar

    Det finns ingen lösning som passar alla katter när det gäller katter som jamar under natten. De här tipsen måste du forma om till just din katt och dess behov och till just din situation. Du behöver även ta hand om de problem som kan vara att katten har ett stort beroende av dig, eller annan oro om det är så att katten även jamar på dagen.

    Fysisk närhet

    Vissa katter sover gärna I sovrummet om de inte behöver dela sovplatsen tillsammans med någon annan katts revir. Ibland slutar katten att jama om den får sova i sovrummet eller i sängen där den kan känna sig mer säker. Men om katten behöver närhet till sin låda så får man se till att man ställer upp med att ha kattlådan i sovrummet. Fysisk kontakt kan betyda mycket för en osäker katt. Men ändå kan senila katter lämna rummet under natten för att äta, eller gå på lådan men sedan så hittar den inte tillbaka och börjar jama.

    Vissa katter behöver ha trygga sovplatser om dom inte sover tillsammans med sina ägare. Det kan vara gömställen där det bara finns en öppning utåt så att katten känner sig så skyddad som möjligt.

    Om katten sover på ett ställe och du har en sådan där baby intercom kan man försöka att sätta upp den så att du kan prata med katten via denna. Om den bara slutar att jama genom att du pratar med den, kan det här hjälpa dig en hel del. Men observera att detta framför allt gäller äldre katter, det kan också blir så att katten lär ägaren att lugna den på detta viset och situationen blir ohållbar i längden. På vissa katter fungerar en radio på låg volym.

    Om katten är äldre kan man se till att man gör iordning ett område där katten känner sig trygg med bädd, mat- och vattenskål, en kattlåda (så långt ifrån sov och matplats som möjligt). Katten kanske redan har ett sådant favoritställe, se till att göra det extra mysigt och tryggt.

    Eftersom att äldre katter har svårare att behålla deras egen kroppstemperatur, se till att inte sovplatsen är nära ett ställe där det är drag, se till att ha en extra fleecefilt, värmekuddar m.m. Man kan också lägga en tröja som man har haft på sig, så att katten får känna sig extra säker. Innan du ska

gå och lägga dig, gosa och kela med katten extra mycket. När katten är i sitt område där den ska tillbringa natten skall allt jamande ignoreras fram till morgonen.

Det kan låta elakt att förvisa katten till ett avskärmat område eller eget rum, att det är att ta ifrån kattens frihet, men för katten ges en säker plats att sova på. I och med att katter blir äldre eller svagare är de inte lika bra på att försvara sig eller att bekräfta deras revir, och det gör att deras revir krymper.

Att ta reda på den underliggande orsaken

Regelbundna veterinärbesök, lekstunder och att berika miljön så mycket som möjligt, som jag pratat om är så viktigt, kan gör att kattens fysiska hälsa håller sig I schack längre. Om katten känns mer vältränad så känner den sig också säkrare och har lättare att ta hand om sig själv. Det kanske låter utseendefixerat, men det stämmer. Självsäkra katter behöver inte jama för att få bekräftelse.

Överlag, behöver kattens känsla av sårbarhet förändras. Om katten får hålla igång både fysiskt men också psykiskt, skjuter man på seniliteten, precis som med människor. Pälsvård, klappande, borstande och försiktig lek kan hjälpa för att skjuta på jamandet också. Det är också viktigt att se till att man minskar risken för katten att gå vilse, genom att näta in trädgården m.m.

Var säker på att bäddar, mat-och vattenskål och kattlåda är på lättåtkomliga ställen när katten blir äldre. Om man ändrar för mycket på deras omgivning kan de bli osäkra eller upprörda och börja jama.

(artikel tagen från kattbeteende.se)

 

Till top